Hoito kylkiluun vammoja

Etsitkö

Rib vammat yleensä parantaa itse itsensä muutamassa viikossa. Hyvä särkylääkkeet ovat tärkeitä, jotta voit hengittää ja yskä mukavasti kun vahinko paranee. Jälkeen kylkiluun vammoja, jos voit huonosti tai enemmän hengästynyt kuin normaalisti, ota heti yhteys lääkäriin pikaisesti. Tämä tiedote on tarkoitettu vain lievää kylkiluun vammoja, jos potilaat eivät vaadi sairaalahoitoa. Se ei kata vakavia tai useita vammoja, missä potilaan hoito on tarpeen. Vammat yli kolme kylkiluuta voi olla vakava.

Termi ripa vahinko tarkoittaa yleensä kylkiluun murtuma - se on, tauko yksi tai useampi rivoista. Joskus kylkiluut eivät ole rikki, mutta on mustelmia kylkiluita tai lähellä lihaksia. Rib sattuu kun on voimaa rinnassa kuten siitä lasku, liikenneonnettomuuden tai pahoinpitelystä. Rib vammoja voi johtua myös voimaa oman lihaksia. Esimerkiksi on vaikea yskä, jännittyneisyys tai raskasta urheilua. Tämä on todennäköisempää, jos on heikkous kylkiluut kuten osteoporoosi (harvennus luut) tai muu sairaus luun.

Lapset ja vauvat ovat vähemmän todennäköisesti murtuma kylkiluut, koska niiden luut ovat joustavampia. Joten, jos lapsi tai vauva on kylkiluun murtuma, on tärkeää tietää, mikä aiheutti vahinkoa. Jos ei ole selvää syytä, mahdollisuus lasten hyväksikäyttöä olisi harkittava.

Yleensä diagnoosi tehdään historiaa (mitä kerrot lääkärille mitä tapahtui) sekä lääkärin tutkimus. Murtunut kylkiluita ovat kivuliaita, etenkin liike, syvä Hengitä tai yskää. Loukkaantunut alue on tarjous, kun sitä painetaan.

Kylkiluun murtumat voivat (mutta ei aina) näy keuhkojen röntgenkuvauksessa. Jos kylkiluun murtuma epäillään, päätarkoitus keuhkojen röntgenkuvauksessa on etsiä komplikaatioita eikä diagnosoida murtuma itse. Siksi, jos komplikaatioita ei epäillä ja olet muuten hyvin niin et välttämättä tarvitse X-ray. X-säteet ei käytetä ellei se ole tarpeen, koska säteilyn mukana. Tämä koskee erityisesti naisia, jotka ovat tai jotka voivat olla raskaana.

Tärkein hoito on saada hyvä kivunlievitys

Murtuma tai mustelmia paranee yleensä noin neljä viikkoa. Hyvä kivunlievitys tänä aikana auttaa sinua hengittämään ja yskä oikein. Yksinkertaisesti pystyttämiseen kanssa kipua ei ole hyvä idea, koska se voi johtaa pinnallinen hengitys, puute yskä ja rinnassa infektioita. (Katso "Mitkä ovat komplikaatioita kylkiluun vammoja?", Alla.) Kipulääkkeet auttaa ehkäisemään näitä ongelmia.

Hyvä kivunlievitys on erityisen tärkeää ihmisille, jotka ovat alttiimpia keuhkoinfektiot. Esimerkiksi, tupakoitsijoita ja ihmiset, joilla on krooninen rinnassa olosuhteissa, kuten keuhkoahtaumatauti (COPD) tai sydämen vajaatoiminta.

Mitä kivunlievitystä pitäisi käyttää?

Kolmen tyyppisiä kipulääkkeitä voidaan käyttää:

 • Parasetamoli.
 • Kodeiini-tyyppinen särkylääkkeet, tunnetaan kodeiini kodeiinifosfaatti tai dihydrokodeiini. He tulevat eri vahvuuksia. Joskus ne yhdistetään parasetamolin co-codamol tai co-dydramol.
 • Steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID), kuten ibuprofeeni tai diklofenaakki.

Miten minun pitäisi ottaa särkylääkkeitä?

Tuskallinen kylkiluun vammoja, se on parasta ottaa särkylääkkeitä säännöllisesti. Älä odota kunnes kipu muuttuu vaikeaksi. Koska kylkiluut parantua, voit vähitellen vähentää särkylääkkeitä. Lääkäri tai hoitaja voi ehdottaa joka kipulääkkeitä käyttää, mutta yleinen neuvo on:

 • Lievä tai kohtalainen kipu, ottaa parasetamolia.
 • Kohtalainen-to-voimakasta kipua, ottaa parasetamolia tai kodeiinia tai parasetamoli ja tulehduskipulääke. Voit ottaa parasetamolia ja kodeiinia yhdessä, mutta tutkimukset viittaavat siihen, tuloksena kivunlievitystä ei ole paljon parempi kuin ottaa jokin yksin ja riski sivuvaikutuksia on lisääntynyt.

Noudata aina annos pakkauksen ohjeita, ja älä ota enempää kuin annoksen neuvoja paketin.

Onko sivuvaikutuksia kipulääkkeitä, jotka minun pitäisi tietää?

Parasetamoli ei todennäköisesti antaa sinulle sivuvaikutuksia. Kodeiini ja dihydrokodeiini voi aiheuttaa uneliaisuutta tai ummetus. Ummetus, voit ottaa vakio laksatiiveja kuten Senna tabletit ja / tai lisätä hedelmiä, kuitua ja nestettä ruokavalio. On tärkeää käsitellä ummetus nopeasti, koska kovia pahenee kylkiluun kipua. Voit jatkaa ottaen kodeiini yhdessä tarpeeksi laksatiivinen lievittää ummetusta. Jos väsyneenä älä aja, ja jos hyvin uneliaaksi pitäisi vähentää kodeiinin annosta.

Tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni, diklofenaakki tai aspiriini) voi aiheuttaa mahahaava tai mahan verenvuotoa. Monet ihmiset voivat ottaa ne ilman ongelmia, mutta jotkut ihmiset täytyy olla hyvin varovainen kun tulehduskipulääkkeitä.

 • ÄLÄ tulehduskipulääkkeitä jos käytät anti-hyytymistä lääkkeitä kuten varfariinia, hepariinia tai vastaavia lääkkeitä.

Keskustele lääkärin tai sairaanhoitajan ennen tulehduskipulääkkeitä, jos:

 • Olet yli 60-vuotiaita.
 • Sinulla on ollut mahahaava tai mahan verenvuotoa.
 • Sinulla on astma, korkea verenpaine, munuaissairaus tai saattaa olla raskaana.
 • Olet jo aspiriinia (myös pieninä annoksina aspiriinia) tai klopidogreeli.
 • Käytät näitä särkylääkkeitä pitkään, sanovat, yli kaksi viikkoa jatkuvasti.
Hoito kylkiluun vammoja. Mitä kylkiluun vammoja ja kuka niitä saa?
Hoito kylkiluun vammoja. Mitä kylkiluun vammoja ja kuka niitä saa?

Lääkäri voi ehdottaa eri kipulääkettä tai lääketieteen suojella vatsaan. Ole tietoinen oireita mahahaava tai verenvuoto, jotka ovat: kipu yläosassa vatsan, uneliaisuus ja heikkous, tai musta värillinen ulosteet (ulosteet). Jos sinulla on jokin näistä oireista lääkäriin pikaisesti.

Onko muita hoitoja?

Vaikean kivun, toinen vaihtoehto on hermo lohko Paikallispuudutteisiin lähellä vammoja.

Älä kääri side ovat tiukasti rintaa. Vaikka tämä voi auttaa kipua, se pysähtyy keuhko laajenee ja voi johtaa keuhkokuumeeseen.

Entä työ?

Riippuen työsi ja vamman vakavuus, saatat tarvita aikaa pois töistä.

Useimmat kylkiluun vammoja parantua hyvin ilman ongelmia. Komplikaatioita voi ilmetä, jos sisäelimet ovat vahingoittaneet terävä pää kylkiluu poikki.

Ilmarinta

Tämä ilmenee, jos kalvo keuhkon ympärillä on vaurioitunut. Ilma tulee ja muodostaa taskun jäänyt ilma keuhkon ympärillä, joka squashes keuhkojen. Sana ilmarinta tarkoittaa ilmaa rintakehän. Oireita ovat hengenahdistus tai kipu hengitys - joskus kipua lähellä olkapäähän. Ilmarinta voi näkyä keuhkojen röntgenkuvauksessa. Se ehkä hoito poistaa jääneen ilman paikallispuudutuksessa.

Ilmarinta on yleensä huomannut pian loukkaantumisen jälkeen. Se voi kuitenkin tapahtua myöhemmin, jopa useita päiviä myöhemmin. Joten olla valppaana oireita, kuten hengenahdistusta, lisääntynyt rintakipu tai kipu, joka ei ole lähellä murtuma. Saada kiireellisesti lääkäriin, jos sinulla on jokin näistä oireista.

Harvoin vaarallinen ilmarinta voi syntyä, jos on jäänyt ilmaa paineen alla. Se pakkaa keuhkoihin ja aiheuttaa yhä hengitysvaikeuksia. Tätä kutsutaan jännitteitä ilmarinta ja on hätätapaus. Huom: jokainen, joka on hengitysvaikeuksia tai joka tuntuu enemmän hengästynyt kuin normaalisti tarvitsee välitöntä lääkärin apua.

Air ihon alle

Terävä murtunut kylkiluu voi päästää ilmaa keuhkojen saada ihon alla. Tämä aiheuttaa turvotusta tai kupliva alue, joka voi crackle painettaessa. Sitä kutsutaan kirurgiset keuhkolaajentuma. Se selvittää vähitellen. Kirurginen keuhkolaajentuma voi joskus liittyä ilmarinta (ks. edellä), ja ilmarinta vaatia hoitoa.

Veririnta

Tämä on samanlainen kuin ilmarinta, paitsi että on verta, ei ole ilmaa, loukkuun keuhkon ympärillä. Veren kerää juuressa keuhkoissa, niin voi aiheuttaa hengenahdistusta tai kipua alaosaan rinnassa. Se käsitellään valuttamalla pois loukkuun verta.

Vatsan vammat

Alemman kylkiluun ovat lähellä maksassa, pernassa ja munuaisissa. Kylkiluun murtumat voivat aiheuttaa sisäisiä vaurioita näitä elimiä. Oireet ovat vatsakipu tai taaksepäin (harvoin, kipu voi matkustaa olkapää). Jos on sisäistä verenvuotoa sinun heikottaa tai erittäin huonosti. Kiireellinen leikkaus on tarpeen.

Hengitystieinfektiot

Kylkiluun murtumat, jotka ovat tuskallisia vaikeuttaa hengittää syvään tai yskä oikein. Tämä voi olla vaikeaa poistaa limaa rinnassa, mikä keuhkoinfektiot. Hyvä kivunlievitys auttaa estämään keuhkoinfektiot. (Katso "Mikä on hoito kylkiluun vammoja?", Edellä.)

Jopa hyvien särkylääkkeet, jotkut ihmiset voivat saada rinnassa infektion kylkiluun vammoja. Jos sinulla on oireita, kuten yskää, kuumetta, rintakipu, hengenahdistus tai lisäämällä liman (limaa), mene lääkäriin pikaisesti.

Komplikaatiot ovat todennäköisempiä, jos vahingon mukana suuri voima, ja jos loukkaantunut henkilö on hauras tai on muita lääketieteellisiä ongelmia. Jos epäilet komplikaatio, saada kiireellistä apua.

Tämä artikkeli on suljettu kommentoi.